Младите социалисти от Югозапада заедно срещу демографската криза

35 млади представители на областите Благоевград, Кюстендил и Перник разискваха през уикенда демографските проблеми на страната на двудневен семинар в Паничище. Мероприятието , част от националната та кампания „Месец на социалистическата младеж” на Младежкото обединение в БСП и европейски информационен център "Илияна.Инфо" - Кюстендил. Активно участие взеха и общински съветници от Благоевград и Перник, Зам.кметовете на Гоце Делчев и Перник- Богдан Боцев и Станислав Владимиров, а гости бяха областният лидер на БСП в Благоевградско Емил Костадинов, председателят на червените в Банско- Костадин Дурчов и Катерина Янчева - сътрудник на евродепутата Илиана Йотова в Кюстендил и член на НС на БСП.

Основен лектор беше Михаил Балабанов, управител на социологическата фирма Online Solutions, който представи на младите тревожните данни на проучване, според което населението на България всяка година намалява с повече от 30 0000 души, това означава, че всяка година от картата на България "изчезва" един средно голям град. Почти 60 % процента от българите са готови да напуснат страната, за да търсят реализация другаде. Като този процент е най-висок сред най-младата и трудоспособна част на населението, което разбира се означава, че все повече българчета се раждат и остават не у нас , а в чужбина. Като основен фактор за демографската криза в България участниците в изследването посочват емиграцията, която е следствие от бедността, липсата на перспектива, по-добри условия на живот, корупцията и др. В резултат на разразилата се в последствие дискусия, червените младежи се обединиха в мнението, че за запазване на българската нация са необходими не краткоскрочни мерки, а дългосрочна национална политика и стратегия за борба с демографската криза, която да се изпълнява от всички следващи правителства. Още повече, че 60 % от анкетираните посочват, че държавата няма политика за задържане на младите хора в България.

Все пак голямо одобрение срещнаха и конкретни предложения като: безлихвени, държавно гарантирани кредити за млади семейства, безплатно медицинско обслужване на младите майки от първите дни на бременността до една година след раждането, по-дълъг отпуск за млади родители, намаляване на безработицата чрез младежката гаранция и други. В крайна сметка младите социалисти си обещаха, че ще изведат демографските проблеми като една от основните теми на предстоящата предизборна кампания, а мерките за тяхното решаване като основен приоритет за следващото правителство на БСП.

Фейсбук на БСП