Mемориална плоча върху гроба на Владимир Димитров-Майстора

vdm 2018 1

 

Aktивисти на БСП поставиха мемориална плоча върху гроба на Владимир Димитров-Майстора в с.Шишковци и облагородиха прилежащата територия със съдействието на кмета Климент Терзийски.Средствата бяха отпуснати от БСП по искане на общинската организация на БСП-Кюстендил с председател инж. Росен Димитров, който коментира инициативата така:

,,Наше вдъхновение за това, което направихме сега бе тазгодишният студентският пленер, по време на който група студенти от Художествената академия живяха и рисуваха в с. Шишковци, там където Владимир Димитров-Майстора е създал голяма част от своите творби.Желанието ни бе да бъдем съпричастни към това мероприятие.


Първата ни идея беше да ремонтираме прилежащата територия към бюст-паметника в центъра на селото, защото ни се струваше малко занемарено, което от своя страна  натрапваше впечатлението, че големият ни художник е позабравен.

Но след като видяхме гроба на Майстора само на 50 метра от бюст паметника му, също в центъра на селото, който не беше нищо друго освен подобие на гроб, и няма да бъде пресилено, ако кажа, че лобното му място му приличаше на сметище  и по нищо не личеше, че там е погребан великият ни художник. Тогава решихме,че средствата по работата трябва да бъдат вложени точно тук.

Тези аномалии може да се случат в днешна България. Големият творец, с който се гордеем и е прославил държавата ни, и на когото е построена грамадна галерия, за да се побере цялото му творчество, а неговото лобно място да бъде в окаяно състояние.


Оправданията са винаги в посока ,,Няма пари“, но ние показахме, че когато има желание и пари ще се намерят и хора, които да положат малко труд, за да не се срамуваме пред паметта на великите ни личности.“

 

Фейсбук на БСП