Изнесено заседание на ИБ на БСП в Кюстендил

В първите дни на юли 2019 година в Кюстендил се проведе изнесено заседание на ИБ на БСП. Предлагаме Ви най - важното от обсъжданите въпроси, свързани с промени в ИБ, здравеопазването и земеделието в страната

"Правим изнесени заседания на Изпълнителното бюро на БСП всяка седмица в различна област в страната. Амбицията ни е до края на август да обиколим цялата страна".

Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Кюстендил.

Валери Жаблянов твърдо остава депутат от БСП. Освобождаването му от Изпълнителното бюро е по чисто партийни аргументи и не касае работата му като депутат, обяви лидерът на социалистите. Случаят "Жаблянов" и приключил и изчистен окончателно, подчерта Нинова.

Тя уточни, че по време на срещите се разговаря с всички общински ръководства и се разглеждат проблемите и решенията за тях във всяка община. Нинова засегна тема, която се отнася за Кюстендил, но е и национален въпрос - здравеопазването.

"В Дупница закриха отделението по хемодиализа, сега предстои закриването на ортопедията и хирургията, може би и АГ отделението. В Кюстендил миналата година са закрити три отделения, от вчера - още едно, инфекциозното", посочи Нинова.

Тя припомни, че Видин, Враца и Монтана са излезли на протести по същата причина."Два пъти от БСП викахме министъра на здравеопазването в Народното събрание миналата седмица, за да каже какво се случва в страната, но и двата пъти отказа да дойде. Този въпрос вече не търпи отлагане и днес предлагам на всички колеги, от всички партии, да седнем разумно, с аргументи, и да разговаряме за разрешаването на въпроса със здравеопазването - без лобистки интереси, без интереси на фирми, с един единствен интерес-пациента. Каним всички партии на разумен разговор и слагаме на масата нашето предложение. Нека те да дадат техните и да намерим решение", каза още Нинова.

Тя представи предложенията на БСП по проблемите.

По първия проблем с кадрите - лекари и медицински персонал, Нинова изтъкна нуждата от Наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата, както и стипендия за обучение по медицина от държавата, но с ангажимент - завършилите да работят 5 години в България.

Тя посочи като решение и финансиране на специализации в чужбина, но също с ангажимент за работа в България след това.

"За пациентите - предлагаме всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде с пълна информация за заболявания, лечения и профилактика.

За здравноосигурените - пълен безплатен достъп до здравеопазването. За здравно неосигурените - държавата да гарантира базов пакет за медицински услуги.

За лекарствата - намаляване на ДДС,което е добра европейска практика. Ежегодно държавно определяне на цените от реимбурсния списък и контрол върху изпълнението. И четвърто, да се премахне статутът на болниците на търговски дружества. Здравето и здравеопазването не могат да бъдат обект на търговия", посочи още Нинова.

Тя обясни, че от БСП предлагат регионална структура на здравеопазването, в която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ и да се управляват на регионален признак.

Председателят на БСП изтъкна, че решаването на проблема вече не касае само здравния статут на българските граждани. "Заради такова закриване на болници, много хора напускат регионите. Като няма училища, болница, работа - напускат и отиват в големите градове или в чужбина. Това поставя въпроса за здравеопазването в контекста на демографската катастрофа. Кърпенето на парче повече не може да продължава. Настояваме за изцяло нов модел в здравеопазването със смяна на главното в него - сега това са финансите, нека в центъра да да бъде пациентът, лекарите и медицинският персонал", категорична бе Нинова.

По думите ѝ е добре разговорът да бъде проведен преди бюджетната процедура.

В областта на земеделието БСП предлагат борса с гарантирани изкупни цени и предприятие за преработка на череши в Кюстендил ,ангажимент по който ще работят кандидатите на партията за местните избори.

„Черешопроизводството е един изключително доходоносен сектор за региона, а и за българската икономика, но ще го загубим поради липса на политика и на подкрепа към тези хора от страна на държавата”, каза Корнелия Нинова.

 

 

Фейсбук на БСП