Най-важно е да повярваме, че можем

От Пауталия през Велбъжд до Кюстендил и "Пауновград". Да си върнем Кюстендил - нашия град. Градът на хората и витите есенни хора - това бе надслова на срещата на три поколения, проведена на 20 октомври 2019 година в Кюстендил.

„Изборите станаха интересни в Кюстендил. Все по-вероятно е дистанцията между „вечния“ кмет Паунов и уж „непознатия“ нов кмет Здравко Милев да бъде минимална на първи тур“, каза проф. Михаил Мирчев. „Много е важно хората в Кюстендил сами на себе си да повярват. Ако го направят, Милев отива на втори тур с енергия да спечели с учудващо добър резултат“.

„Това е напълно възможно“, коментира Милев на среща на три поколения кюстендилци политици и интелектуалци състояла се на 20 октомври 2019 година. „Щом имаме минало, имаме и бъдеще. Най-важното сега е да повярваме в себе си, да върнем самочувствието си на горди кюстендилци с богата духовност. Вярата можем да вземем от успехите в миналото. Хората живеят в  различно време и всяко време има своите добри и лоши страни. Като кмет ще надграждам над стойностни неща до тук и ще ги предам на следващото поколение. Така се прави - с приемственост между поколенията. Това е устойчиво развитие - ние работим мъдро, надграждайки постигнатото от бащите ни без да унищожаваме природата и природните ресурси, и го предаваме на децата си“.

Устойчивото развитие е идея, дълбоко вкоренена в  европейските политики. Изведена е като приоритет в стратегията за развитие на Европейски съюз до 2030. Означава управленско планиране и конкретни политики и действия, които задоволяват нуждите на сегашните поколения, без да вредят на възможностите на бъдещите поколения да задоволяват своите нужди. Устойчивото развитие най-напред се свързва с еко политики и стандарти, по които европейските градове работят повече от 40 години. „Реализацията на идеята изисква диалог и приемственост между поколенията, а не конфликтност и отричане на синове от бащи“, каза Здравко Милев.

„Затова поканих на среща тук в Кюстендил три поколения кюстендилски управленци и интелектуалци. Тук са проф. Стоян Михайлов, секретар на ЦК по идеологията, културата и медиите, Геле Христов, първи секретар на окръжния комитет на партията в Кюстендил, Любомир Гергинов, последния кмет на Кюстендил преди 1989 г. Това са бащите на днешните кандидати за общински съветници в Кюстендил и приятелите, които ни помагат да успеем на тези избори. Искаше ми се и моя баща да беше тук. Той се казваше Стойне Милев, беше околийски секретар на партията и работеше в кабинета, който днес бившия кюстендилски кмет е превърнал в затворена крепост за собствена употреба. Синът ми ме попита защо се кандидатирам за кмет. За да отворя кабинета на дядо ти, кабинета на кмета отново за кюстендилци“.

Проф. Стоян Михайлов подари последните си книги на кюстендилци. „От миналото се учим и по отношение на това, което е направено положително и по отношение на допуснатите недостатъци. Това ни прави много по- умни“, категоричен е проф. Стоян Михайлов.

„От Здравко Милев имам отлични впечатления, смятам, че е човек с бъдеще. Той зарязва личният си успех в чужбина и идва тук, в Кюстендил да приложи опита, който има. Смятам, че тази негова постъпка заслужава висока оценка. Той е от тези, хора, които, които лесно се приспособяват, учтиви към другите. Това е човек, който обича хората тук, в Кюстендил и като кмет ще направи твърде много за прогреса на Кюстендил и кюстендилци“.

„Такъв беше и баща му, бай Стойне. Ведър, жизнерадостен, отворен към проблемите на хората“, сподели Гале Христов, който дълги години е работил с бащата на новия кмет на Кюстендил.

Няма бъдеще без минало бе мотото на срещата. Това е и личният девиз на Здравко Милев. За любителите на астрологията ще кажем, че Здравко Милев е зодия Козирог. В описанието на този зодиакален знак често се среща подчертаното уважение и почит, които Козирозите изпитват към предците си. Също целеустременост и воля за успех. Нерядко и не без основание астролозите описват Козирозите като всеотдайни и отговорни към семействата си, приятелите си, близките си. Подчертават се и качествата им на добри стопани и управленци.

 

Фейсбук на БСП