68-годишнина от гибелта на антифашисти в м. "Полетински камък"

poletinci_201268-годишнината от гибелта на антифашистите Емил Шекерджийски, Стоян Лудев, Стоян Стоименов и Крум Зарев бе отбелязана днес.

Митинг - съборът бе и последната проява от празненствата по случай 100 години от рождението на Емил Шекерджийски. Цветя и венци бяха поднесени пред паметника на убитите в м. "Черенец", в землището на с. Брест, община Трекляно. След това възпоминанието продължи пред паметника на Кюстендилския партизански отряд в м. "Полетински камък".Кметът на община Трекляно Радко Петрунов, регионални ръководители на леви партии, представители на БАС и на еврейски организации от София и Кюстендил, както и синовете и внуците на Емил Шекерджийски и сина на Стоян Стоименов говориха за живота и делото на загиналите в сражение с фашистката власт на 3- ти август 1944 г. Присъстваха и Тодор Гогов, Александър Погачаров и Иван Пейчев - партизани от Кюстендилския партизански отряд.

 

"По време на битката на 3- ти август 1994 година, фашистите отнемат живота на четиримата млади партизани и то само месец преди свободата. Командира на палачите - майор Годев, заповядва да бъде отрязан езика на Стоян Лудев. И ако някой казва, че в България не е имало фашизъм, напротив, случилото се тук, в тази местност, е точно дело на фашистите", коментират от офиса на БСП- Кюстендил.

Фейсбук на БСП