Докладът на АДФИ разкрива съществени нарушения на общинска администрация според Иван Каракашки

На пресконференция днес председателят на ОбС на БСП - Кюстендил и общински съветник Иван Каракашки взе отношение по данните от извършената  проверка от АДФИ на община Кюстендил.

От доклада на АДФИ, изнесен публично Иван Каракашки засегна темата за законността на обществените поръчки. Във въпросния доклад фигурират над 15 обществени поръчки, главно в зоната на наредбата за малки обществени поръчки до 200 хиляди лева."От прочита на доклада става ясно, че има няколко обществени поръчки, при които е сключен договор с изпълнител, без той да е представил документи, че не дължи данъци. Други ясно показват по каква схема се правят поръчките." заяви на брифинг Иван Каракашки. Той цитира по памет, че за 1 ден се обявява дадена поръчка, а срокът за резултат от назначената комисия е в рамките на следващия ден, като са уведомени 3 фирми за обявяването на съответната поръчка. Два дни след това договорът за въпросната поръчка е сключен. " Има конкретни данни с конкретни фирми, но имената им не са толкова важни, важен е начинът начинът на действие", според Каракашки. Той обобщи, че за 3-4 дни се прави цялата обществена поръчка и това явно говори, че липсва прозрачност, нормална бизнес среда и нещата се правят така, че изглеждат уговорени предварително.

"В други обществени поръчки има изисквания, които нарушават конкурентноспособността. Има обществена поръчка, в която и включено изискването фирмата изпълнител да има през последните три години обем на работа за строително - монтажни работи над 10 млн. лв. или 150 работника. С това се елиминират всички други фирми, а поръчката се прави за изграждане на две къщички, например.", поясни Иван Каракашки. Тези и ред други нарушения според него не дават равнопоставеност на бизнеса в община Кюстендил да участват в обществените поръчки.

Каркашки засегна още и темата за делегираните средства на училищата. "Видно от едно интервю на един заместник - кмет на община Кюстендил, по този ресор има съставени над 24 акта на общината. Оказва се, че общината задържа пари, които трябва да отидат в образователните учреждения в 7 - дневен срок от превеждането им от държавата. Тези суми според заместник - кмета по финансовите въпроси в община Кюстендил достигат до 800 хиляди лв.", обясни Иван Каракашки. Според него това оборва тезата на общинското ръководство, че се прави всичко за децата, за училищата и за осигуряване на един правилен и ефективен учебно - възпитателен процес. 

Фейсбук на БСП