Четвърти вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“

Предстоящият четвърти вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ беше тема на пресконференцията на народният представител от БСП Валери Жаблянов - състояла се на 27 януари 2020 година в Кюстендил  .

Валери Жаблянов беше категоричен, че повечето парламентарно представени партии , включително независимите депутати ще подкрепят правителството на Бойко Борисов. Ето накратко какво каза:
„Това е очаквана от  нас реакция, защото каквито и да се аргументите на вота на недоверие, а те са изключително сериозни, то решението на политическите партии в НС е друго, т. с. нашите мотиви за вота на недоверие нямат отношение към тяхното поведение“, коментира Жаблянов.
Той е категоричен, че партиите отчитат като неблагоприятен политическият момент да се явят на избори.
„Изборите в момента са предизвикателство пред България, това го осъзнава и БСП.Но ние не можем да подминем с лека ръка обстоятелството, че в резултата на изключително сериозни деформации в управлението 100 000- ен град беше оставен без вода.Все още не са започнали никакви строителни дейности за разрешаването на хуманитарната криза, която се очертава.В резултат на нашите проучвания установихме, че в голяма част от българските общини и областни центрове положението с водата е в сходна ситуация“, коментира още Жаблянов.
Той маркира причините за кризата- недостатъчни инвестиции във водния сектор, липсата на държавно планиране за водния сектор, разчитане изцяло на европейско финансиране за обновяване на мрежата, липсата на държавни инвестиции в областните центрове и общини.

Жаблянов е категоричен, че това, което сега се случва в града е могло да се види още през септември.“Не бяха предприети никакви действия тогава заради местните избори, за да не се загуби популярност срдз избирателите от управляващата партия. Стои и още по- големият въпрос.Как да се разпределят водните ресурси ,когато са оскъдни между гражданите и производствения център? Това е големият  въпрос- за разпределението на все по- оскъдните публични ресурси между едрият бизнес и капитала, който иска да консумира колкото се може повече на по- ниска цена и естествените потребности на всеки един човек.Стои въпроса за това, кой е фактора, кой е законодателя, който може да балансира.България се управлява от едри бизнес интереси, български и външни , които драстично се разминават в този случай с интересите на българските граждани“, категоричен е Валери Жаблянов.

Фейсбук на БСП