100 години партийна организация на БСП в Раждавица

100- годишнината на партийната организация на БСП в село Раждавица бе тържествено отбелязана на 6 април 2019 , в читалище ,,Светлина“. Партийната организация на БКП в село Раждавица е основана през 1919г.от 15 жители на селото

Сред десетките гости на събитието бяха народният представител Валери Жаблянов и членът на ИБ на БСП Калоян Паргов, инж.Росен Раденков- председател на ОбС на БСП- Кюстендил, кметовете на с.Соволяно Пламен Илиев и на с. Нови чифлик Гюла Малчова.
Гостите на празника поднесоха венци и цветя на трите исторически места в с. Раждавица –къщата на Гоге Шопов, където е основана партийната организация и паметниците на Никола Стаменов и Аспарух Плачков, най –младият партизанин от Кюстендилският партизански отряд, убит едва на 16 г.

С доклад на домакина –кметът на с.Раждавица Стоян Раждавички, в киносалона на читалището започна празничната част, в която бе дадена думата и на гостите.

"Идеята за социалното равенство, идеята за новото общество, което има пред себе си великия идеал за равноправието на човека, това са идеалите на нашата партия" - заяви Жаблянов. Паргов прикани присъстващите да гласуват на евровота на 26 май и с победата на БСП да направят първата решителна крачка към демонтиране на това управление.

 "Това е ден на гордост от постигнатото и признателност към първооснователите на партията. Преди изборите тези хора са пример за нуждата от повече държавност в България и една променена Европа на ценностите", написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в поздравителния си адрес до социалистите.

Поздрав към присъстващите отправи и Тодор Гогов, последният жив партизанин от региона, свързан с историята на партията в с.Раждавица, не само като роднина на Гоге Шопов, но и като дългогодишен член на БСП от селото, а също така и живата памет на отминалите събития.
След официалната част музикален поздрав към присъстващите отправи танцов ансамбъл ,,Пауталия“, с художествен ръководител Валентин Кенов.

 

 

Фейсбук на БСП